Krajalnice gastronomiczne są przeważnie intensywnie eksploatowanymi urządzeniami. Wpływa to na szybkość zużywania się ich poszczególnych elementów. Z tego względu należy regularnie poddawać sprzęt konserwacji, która najczęściej zapobiega powstawaniu poważnych usterek. Usługi w tym zakresie świadczy firma ATMARsERWIS, która jest w stanie kompleksowo zadbać o wspomniane maszyny.

Jakie podzespoły krajalnic należy okresowo serwisować?

Kontrola stanu technicznego dotyczy wielu urządzeń, w tym przede wszystkim tych, które wykorzystywane są w branży gastronomicznej. Muszą być one zarówno w pełni sprawne, jak i odpowiednio sterylne. W przypadku krajalnic gastronomicznych kluczowym elementem jest tarcza tnąca. Okresowy serwis tego podzespołu polega na jej naostrzeniu. Przywraca to pierwotne właściwości komponentu, gwarantując pożądaną wydajność i jakość realizowanych za pomocą urządzenia czynności polegających np. na krojeniu wędlin bądź chleba.

Tego typu usługi świadczy firma ATMARsERWIS, która zajmuje się ponadto konserwacją tzw. ostrzarki. Jest ona poddawana kompleksowemu procesowi czyszczenia obejmującemu m.in. usunięcie wszelkiego rodzaju smarów, ale też tłuszczów czy soków pozostawionych np. przez wspomniane już wyroby mięsne. Należy zadbać również o stan śruby ściągającej i prowadników. Oznacza to, podobnie jak w przypadku opisywanej ostrzarki, zastosowanie wysokiej jakości środków do naoliwienia elementów. To kolejna z czynności, którą zajmie się ATMARsERWIS.

Jak zadbać o czystość w przypadku krajalnic gastronomicznych?

Sprzęt używany do pracy z artykułami spożywczymi powinien być bardzo często czyszczony. To istotne szczególnie przy intensywnej eksploatacji, podczas której dochodzi do osadzania się w wielu miejscach różnego rodzaju osadów, resztek czy innych niepożądanych elementów kwalifikujących się jedynie do usunięcia. Jak podkreślają specjaliści z ATMARsERWIS, wykonywana przez nich konserwacja krajalnic gastronomicznych to także profesjonalne dezynfekowanie powierzchni stołu podawczego, ale nie tylko.

Aby uzyskać maksymalną czystość opisywanego sprzętu, profesjonaliści dokonują też przeglądu osłony noża w celu usunięcia spod niej rozmaitych resztek np. wędlin czy okruchów krojonego na urządzeniu pieczywa. Dzięki użyciu dodatkowych detergentów do eliminowania bakterii czy pleśni, również i takie drobnoustroje znikają z powierzchni każdego elementu krajalnicy gastronomicznej. Warto oddawać ją regularnie do kompleksowej konserwacji wraz z czyszczeniem – zdecyduj się na usługi doświadczonych fachowców z firmy ATMARsERWIS!